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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQs) for INDIVIDUALIZED EDUCATION PLANS (IEP) RELATED SERVICES AT SCHOOL SITES
	12/20/10
	Q1.

A1.
	If a school site/Board of Education (BOE) is not billing for IEP nursing services, can the LHD report and/or bill for those services through the Patient Services Reporting System (PSRS)?

NO, the LHD cannot report or bill for those IEP services through PSRS.  The BOE is responsible for IEP services, whether they choose to bill or not.
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	Q2.

A2.
	If the BOE chooses not to bill for IEP nursing services can the LHD create a chart for reporting those services?

NO, the school is responsible for maintaining any record/documentation related to a student’s IEP.  All documentation necessary by a LHD nurse providing IEP nursing services should be recorded in the school IEP record/plan document.



	12/20/10
	Q3.

A3.
	Can the LHD nurse provide a “preventive” service to a student with an IEP if has been determined that the service is not part of the student’s IEP?

YES, preventive services may be provided to students with an IEP if that service has been determined not related or included in the student’s IEP.  Preventive services provided by LHD nurses should include a LHD medical chart and reported through the LHD Patient Services Reporting System.  
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	Q4.

A4.
	Will the LHD nurse providing IEP nursing related services ever code time spent on delivering those services to the 700 Cost Center?

NO, time spent for delivering IEP nursing related services should be reported on the LHD nurse’s time sheet to the 748 Cost Center.
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	Q5.

A5.
	If the BOE does not contract with the LHD to provide the IEP nursing services, are the LHD nurses responsible for providing those IEP nursing related services to students?

NO, if the BOE needs the LHD nurse to provide nursing services that are part of the student’s IEP, language should be included in the contract between the LHD and BOE indicating this need and how the nurse’s time will be paid by the school.
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	Q6.

A6.
	Do all students in “special education” classes have an IEP?

NO, some students in “special education” classes are covered through a 504 Plan (which refers to Section 504 of the Rehabilitation Act and the Americans with Disabilities Act.  “Disability” in this context refers to a “physical or mental impairment which substantially limits one or more major life activities.”  Only certain classifications of disability are eligible for an IEP, and students who do not meet those classifications but still require some assistance to be able to participate fully in school would be candidates for a 504 Plan.



	
	Q7.

A7.
	How does the LHD nurse code time for administrative type work (other than documentation of services provided) that is related to an IEP delivered service?

The LHD nurse would code any direct or indirect related time that involves IEP delivered service(s) to the 748 Cost Center on their time sheet.
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