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KENTUCKY 
MEDICAID 

PHYSICIAN INJECTABLES 
NDC AND HCPCS 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 
 

1. Why do I have to start billing with National Drug Codes (NDCs) in addition to HCPCS codes? 
 

The Deficit Reduction Act of 2005 (DRA) includes new provisions regarding State collection of data 
for the purpose of collecting Medicaid drug rebates from drug manufacturers for physician-
administered drugs. Section 6002 of the DRA adds section 1927(a) (7) to the Social Security Act to 
require States to collect rebates on physician-administered drugs. In order for Federal Financial 
Participation (FFP) to be available for these drugs, the State must provide collection and submission 
of utilization data in order to secure rebates. Since there is often several NDCs linked to a single 
Healthcare Common Procedure Coding System (HCPCS) code, the Centers for Medicare and 
Medicaid Services (CMS) deem that the use of NDC numbers is critical to correctly identify the drug 
and manufacturer in order to invoice and collect the rebates.  
 

2. What is the Drug Rebate Program? 
 
The Medicaid Drug Rebate Program was created by the Omnibus Budget Reconciliation Act of 1990 
(OBRA ’90), which added Section 1927 to the Social Security Act and became effective on January 
1, 1991. The law requires that drug manufacturers enter into an agreement with the Centers for 
Medicare and Medicaid Services (CMS) to provide rebates for their drug products that are paid for 
by Medicaid. Manufacturers that do not sign an agreement with CMS are not eligible for federal 
Medicaid coverage of their products. Since 1991, it has been required that outpatient Medicaid 
pharmacy providers dispense only rebateable drugs and bill with the NDCs. Now, with the Deficit 
Reduction Act of 2005, this requirement is being expanded to include physician-administered drugs.  
 

3. What is an NDC? 
 

The National Drug Code (NDC) is the number, which identifies a drug. The NDC number consists of 
11 digits in a 5-4-2 format. The first 5 digits identify the labeler code representing the manufacturer 
of the drug and are assigned by the Food and Drug Administration (FDA). The next 4 digits identify 
the specific drug product and are assigned by the manufacturer. The last 2 digits define the product 
package size and are also assigned by the manufacturer. Some packages will display less than 11 
digits, but leading “0’s” can be assumed and need to be used when billing. For example:  

XXXX-XXXX-XX = 0XXXX-XXXX-XX 
XXXXX-XXX-XX = XXXXX-0XXX-XX 
XXXXX-XXXX-X = XXXXX-XXXX-0X 

 
The NDC is found on the drug container, i.e. vial, bottle, and tube. The NDC submitted to Medicaid 
must be the actual NDC number on the package or container from which the medication was 
administered.

 

 Do not bill for one manufacturer’s product and dispense another. The benefits of 
accurate billing include reduced audits, telephone calls, and manufacturers’ disputes of their rebate 
invoices. It is considered a fraudulent billing practice to bill using an NDC other than the one 
administered. 
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4. Does the drug administered by the physician and billed to Medicaid with an NDC have to be a 
“rebateable” drug? 

 
Yes. Manufacturers who wish their products to be eligible for coverage by Medicaid must first sign a 
rebate agreement with CMS.  
 

5. How do I know if the Kentucky Physicians Injectable Program covers a drug? 
 

The approved drugs are located in the NDC to HCPCS crosswalk is located at: 
http://chfs.ky.gov/dms/physician.htm
 

. 

6. Will my claim be denied or rejected if the drug is non-rebateable?  
 

If a drug is not rebateable, the claims will deny and not pay. 
 

7. Will my claim be denied or rejected if I don’t include the NDC and NDC units? 
 

If a drug is billed without the NDC qualifier, an NDC, or units of measurement associated with the 
NDC, the claims will deny and not pay. 
 

8. Do I need to include units for both the HCPCS code and the NDC? 
 

Yes. 
 

9. Are the HCPCS code units different from the NDC units? 
 

Yes. Use the HCPCS code and service units as you have in the past. NDC units are based upon the 
numeric quantity administered to the patient and the unit of measurement. The actual metric decimal 
quantity administered and the units of measurement are required for billing. If reporting a fraction, 
use a decimal point. The units of measurement codes are:  

 
 F2 = International Unit 
 GR = Gram 
 ML = Milliliter 
 UN = Unit (Each) 
 

10. If the physician administered a vial of medication to a patient, do I bill the NDC units in grams, 
milliliters, or units? 

 
It depends on how the manufacturer and CMS have determined the rebate unit amount. The rule of 
thumb is: 
 
If a drug comes in a vial in powder form and has to be reconstituted before administration, then bill 
each vial (unit/each) used. If a drug comes in a vial in a liquid form, bill in milliliters. Grams are 
usually used when an ointment, cream, inhaler, or a bulk powder in a jar are dispensed. This unit of 
measure will primarily be used in the retail pharmacy setting and not for physician-administered drug 
billing. International Units will mainly be used when billing for Factor VIII-Antihemophilic Factors. 
 
For example: 
• A patient received 4 mg Zofran IV in the physician’s office. The NDC you used was 00173-

0442-02, which is Zofran 2 mg/ml in solution form. There are 2 milliliters per vial. You would 

http://chfs.ky.gov/dms/physician.htm�
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bill J-2405 (ondansetron hydrochloride, per 1 mg) with 4 HCPCS units, and since this drug 
comes in a liquid form, you would bill the NDC units as 2 milliliters.  

• A patient received 1 gm Rocephin IM in the physician’s office. The NDC of the product used 
was 00004-1963-02, which is Rocephin 500 mg vial in a powder form that you needed to 
reconstitute before the injection. You would bill J-0696 (ceftriaxone sodium, per 250 mg) with 
4 HCPCS units, and since this drug comes in powder form, you would bill the NDC units as 2 
Units (also called 2 each). 

 
11. How will NDC information be billed on electronic and paper claims forms? 
 

See billing instructions for the CMS-1500 paper claim forms on the DMS-EDS website at: 
www.kymmis.com (see Appendix A). The NDC to HCPCS crosswalk is located at: 
http://chfs.ky.gov/dms/physician.htm.  All Physician injectable claims that are submitted on paper 
CMS-1500 claim forms must include the supplemental NDC sheet (see Attachment A)which is 
located at the above web address. For paper claims the NDC information must be placed on the 
supplemental sheet, whereas the HCPC information must be placed on the CMS-1500 claim form. 
 
For providers who submit their claims electronically: 
The 837P companion guides are available for on www.kymmis.com website. 
The J-code is billed in Loop 2400 segment SV101-2 and the NDC is Loop 2410 segment LIN03 
 
You may bill claims electronically through your clearinghouse using your Companion Guide as a 
reference.  
 

 

The NDC number being submitted to Medicaid must be the actual NDC number on the package or 
container from which the medication was administered. 

12. If the NDC is not rebateable or I am not sure which NDC was used, can I pick another NDC 
under the J-Code and bill with it? 

 
No. The NDC submitted to Medicaid must be the actual NDC number on the package or container 
from which the medication was administered.

 

 It is considered a fraudulent billing practice to bill 
using an NDC other than the one administered. 

13. Do vaccines/immunizations require an NDC? 
 

No. Vaccines are not included in the rebate requirements. 
 

14. Who do I contact if I have questions about submission of claims?  

Call EDS Provider Relations at 1-800-807-1232.  
 

15. Who do I call if I have a question about dosage or appropriate units related to administration 
of drugs or NDC numbers?   

 
Call First Health at 314-387-4794. 
 

16. Are Medicare primary claims excluded from the NDC requirement? 
 

No. Medicare primary claims will require NDCs with the HCPCS codes.  
 

http://chfs.ky.gov/dms/physician.htm�
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17. Do anesthesia drugs require NDCs? 
 

No. Drugs used for local anesthesia, general anesthesia, or conscious sedation are bundled together 
under other codes.  
 

18. Do I bill the HCPCS code and NDC of a drug if I just administer the drug? 
 

No. For example, if the patient has a prescription filled and brings the drug into the facility to have 
the physician administer it, the physician may not bill the drug. The physician should only bill for the 
administration of the drug. The retail pharmacy would have already billed for the drug.  
 

19. How do I bill for a drug when only a partial vial was administered? 
 

The procedure code used for reimbursement should be billed in order for you to be properly 
reimbursed for the drug.  When calculating the NDC units, the procedure code units should be 
converted to the NDC units, using the proper decimal units. 

 
20. What happens if I enter incorrect NDC units? 
 

Claims will continue to process using the procedure code units and no untoward effects should be 
noticed by the provider.  Rebates will be billed to manufacturers by cross walking the procedure code 
units.  However, in the future, EDS will begin processing claims for physician administered and 
providers will need to bill accurate units in order to be correctly reimbursed.  EDS will use the NDC 
units being billed to determine the level of training needed to transition to NDC units for 
reimbursement. 
 

21. Will DMS post a procedure code/NDC code crosswalk? 
 

DMS has posted a preliminary procedure code/NDC code crosswalk on its website. 
www.chfs.ky.gov/dms/physician.  This crosswalk list is subject to change as NDC numbers are 
added and/or expire. In addition, whenever additional drugs are added the list will be updated. Check 
the list often to determine if a drug and or NDC are valid for Kentucky Medicaid. 
 

22. What if I submit an NDC on a claim prior to the 7/1/2007 effective date – will my claim be 
denied? 

 
The claim will not be denied if an NDC is submitted prior to 7/1/2007.  The claim will be processed 
based upon the procedure code that was submitted. 
 

23. Remember these instructions; the NDC-HCPC crosswalk and the supplemental NDC information 
form are specifically for the Physicians Injectable program. Other health entities which may be 
required to utilize the NDC to bill claims will have separate information and instructions when 
developed. 
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