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Section 1: Document Background 
In spring 2022, the Kentucky Legislature approved the 2022-2024 state budget (House Bill 1). The 
budget included the following rate increases for 1915(c) Home and Community Based Services 
(HCBS) waiver programs: 

• The 50% rate increase available under Appendix K for some residential services became 
permanent in the 2022-2024 biennial budget. This applied to SCL Residential Support Level I 
and all ABI and ABI LTC residential services. 

• All other services in ABI, ABI LTC, HCB, MPW, and SCL received a 10% rate increase in state 
fiscal year 2022-2023 and an additional 10% rate increase in state fiscal year 2023-2024. 

The following document addresses policy questions about the legislature-directed increase related to 
Participant Directed Services (PDS). All questions were collected from inquiries made to the DMS 
Division of Long-Term Services and Supports (LTSS). DMS has modified some questions from the 
originally submitted language to be as clear as possible and not share case-specific details. 
Navigating the Document 
Readers have a couple of options for navigating to specific parts of this document.   

1. Questions have been grouped and are listed by topic in the “Contents” section above. Clicking 
on the question will take you to the answer.  

2. Readers can search for keywords in the document by hitting CTRL+F on the keyboard. This 
will pop up a search box where the reader can enter a keyword (such as PDS) to find all 
questions and responses related to that topic. 
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Section 2: Document Control Information 
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Q1: What happens to service limits once Appendix K expires?  

Revised: 12/21/2023 

Most waivers/services will return to the established pre-public health emergency (PHE) limits. This 
applies to services with: 

• A unit limit; and/or 
• A weekly limit on hours.  

Additionally, overtime will be discontinued. No PDS employees should work more than forty (40) 
hours per week.  

The Home and Community Based (HCB) waiver and the Michelle P. Waiver (MPW) have dollar 
amount limits, which will be handled as follows:  

HCB MPW 
• Based on participant feedback, DMS is 

clarifying the limit on Attendant Care in 
HCB. In the amended waiver application 
submitted to the Centers for Medicare 
and Medicaid Services (CMS), the limit 
now states:  
 
“Forty-five (45) hours per week alone or 
in combination with ADHC services OR a 
maximum of $200 per day alone or in 
combination with ADHC services”  
 
DMS opted to allow participants to use 
either 45 hours per week or $200 per day 
to create flexibility based on each 
individual’s person-centered needs. The 
person-centered team should work with 
the participant to determine the best limit 
to use based on how much Attendant 
Care they need. In the case of PDS, a 
participant paying an employee the 
maximum Attendant Care rate and trying 
to stay within the $200 per day limit 
would receive less than seven hours of 
Attendant Care per day. In that case, 
following the 45-hour limit may be more 
appropriate. 
 
Alternatively, if the participant does not 
pay a PDS employee the maximum rate, 
they can stretch the number of hours of 
Attendant Care per week beyond 45 
hours while staying within the $200 per 
day limit.   

• The $40,000/$63,000 service cap 
(excluding Respite) is no longer in place 
to avoid an unintentional reduction in 
needed services for participants.  

• The following services, alone or in 
combination, shall be limited to forty (40) 
hours per calendar week: Homemaker, 
Personal Care, Attendant Care, 
Supported Employment, Adult Day 
Health Care, Adult Day Training, 
Community Living Supports, Physical, 
Occupational, and Speech Therapy, and 
Behavior Supports. 

• A parent, parents combined, or a spouse 
shall not provide more than forty (40) 
hours of services per calendar week 
(Sunday to Saturday) regardless of how 
many children receive waiver services.  
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Q2: What justification is needed for going above the established dollar amount rate in MPW?  

Revised: 12/21/2023 

DMS does not issue participant-specific budgets. Participants should not automatically receive the 
maximum amount of services simply because they are available. The type and amount of services a 
participant receives should be person-centered, which means they are based on what the person 
needs to maintain their health, safety, and well-being in the community and reach their goals. This will 
look different for each participant, therefore, it is not possible to create a blanket outline of exactly 
what a participant should get. When creating the PCSP, the case manager/support broker/service 
advisor should use good case management practices, which include reviewing the participant’s 
assessment, discussing their goals and support needs, and getting input from other members of the 
participant’s person-centered team to determine the type and amount of services necessary to 
support them. The service types and amounts listed on the plan should be supported with detailed 
notes and additional documentation to demonstrate why the participant needs a specific level of 
service. Recoupments will not be issued if the PCSP cost exceeds the dollar limit amounts in MPW 
and the services were delivered as outlined and authorized on the PCSP. 

Q3: The current MPW regulation has a dollar amount service cap. How will budget revisions be 
viewed related to existing regulatory guidance? 

Revised: 12/21/2023 

DMS does not issue participant-specific budgets. Due to the rate increases, the $40,000/$63,000 
service cap in MPW is no longer in place to avoid an unintentional reduction in needed services for 
participants.  

Case managers/support brokers/service advisors, in coordination with the person-centered planning 
team, should consider each participant’s assessed needs, goals, and desired outcomes when 
creating the PCSP and align the type and amount of services accordingly. Case managers/support 
brokers/service advisors should support service requests with thorough notes in the PCSP and 
documentation including the functional assessment and other documentation from licensed 
professionals who have active roles in the participant’s life.  

Documentation will be reviewed when DMS audits PCSPs. DMS anticipates the limits may be 
exceeded on some plans to meet the participant’s health, safety, and well-being needs and goals.  
Recoupments will not be issued if the PCSP cost exceeds the $40,000/$63,000 cap and the services 
delivered were authorized on the PCSP. 

For MPW, the weekly hour limit and any unit limits on individual services remain in place. This 
includes:  

• The following services, alone or in combination, shall be limited to forty (40) hours per 
calendar week: Homemaker, Personal Care, Attendant Care, Supported Employment, Adult 
Day Health Care, Adult Day Training, Community Living Supports, Physical, Occupational, and 
Speech Therapy, and Behavior Supports.  
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• A parent, parents combined, or a spouse shall not provide more than forty (40) hours of 
services per calendar week (Sunday to Saturday) regardless of how many children receive 
waiver services.  

Q4: What does monitoring look like for the legislature-directed rate increase?  

Date Added: 09/20/23 

Please continue to upload contracts to the Medicaid Waiver Management Application. DMS, the 
Department for Aging and Independent Living, and the Department for Behavioral Health, 
Developmental and Intellectual Disabilities are not changing any waiver monitoring practices. 
Agencies should continue to keep thorough and updated records as outlined in the waiver-related 
Kentucky Administrative Regulations.  

Q5:  If a participant and/or their PDS representative asks to increase a PDS employee’s pay rate, is 
that reason enough? 

Date Added: 09/20/23 

The participant and/or PDS representative can choose to pay between minimum wage and up to the 
maximum allowable rate. The maximum allowable rates are listed in the “Home and Community 
Based Services Waiver Rates 2023-2024” document on the DMS Fee and Rate Schedule website at 
https://www.chfs.ky.gov/agencies/dms/Pages/feesrates.aspx.  

Each PDS employee’s pay rate is person-centered to the participant in that it is the participant’s 
choice what to pay their PDS employee(s). They do not have to justify the rate increase, however, the 
case manager/support broker/service advisor should remind them that they do not have to pay each 
employee the maximum rate nor do they have to pay each PDS employee the same. When deciding 
on a rate, they may consider:  

• What does the employee do for and/or the level of support given to the participant?  
• How much training or experience does the employee have?  
• How well does the employee do their job?  
• How many hours does the employee work?  
• Taxes will be taken out of any pay a PDS employee receives.  

It is important to remember that requests for a pay increase should come from the participant 
and/or the PDS representative. The PDS employee(s) should not be involved in discussions 
about raising their pay rate. 

Q6: What steps need to be taken to complete a participant and/or PDS representative’s request to 
increase a PDS employee’s pay?  

Date Added: 09/20/23 

This should be treated like any other time the participant and/or PDS representative asks to set or 
increase an employee’s pay rate and follow the same process. Completing these requests does not 
have to occur face-to-face. The participant and/or PDS representative can request the increase via 
phone or email. The case manager/support broker/service advisor should document the discussion in 

https://www.chfs.ky.gov/agencies/dms/Pages/feesrates.aspx
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their normal case management notes. Contracts can be sent out via email or whatever method is 
easiest for both the case manager/support broker/service advisor and the participant and/or PDS 
representative.  

It is important to remember that requests for a pay increase should come from the participant 
and/or the PDS representative. The PDS employee(s) should not be involved in discussions 
about raising their pay rate. 

Q7: Is there a published list of current rates for 1915(c) HCBS waiver services?   

Date Added: 09/20/23 

Yes, a list of rates is on the DMS Fee and Rate Schedule website at 
https://www.chfs.ky.gov/agencies/dms/Pages/feesrates.aspx.  

Q8: How should the legislature-directed rate increases be handled for Goods and Services?   

Date Added: 09/20/23 

The process for requesting Goods and Services has not changed. While there are more funds 
available for Goods and Services requests, they should not be made just to reach the maximum 
allowance or because additional funding is available. Requests for Goods and Services should be 
based on the participant’s assessed needs, goals, and desired outcomes. As a reminder, 1915(c) 
HCBS waiver programs are the payer of last resort for Goods and Services. These requests should 
be made through the Medicaid state plan or the Early Periodic Screening, Diagnosis, and Treatment 
benefit for participants under 21 years of age.  

Q9:  Can Financial Management Agencies bill first before paying PDS employees?  

Date Added: 09/20/23 

Yes. There is no requirement for Financial Management Agencies to pay PDS employees before 
billing claims or vice versa.   

Q10: Which PDS employees are eligible for an increase in pay?  

Date Added: 09/20/23 

Participants are only able to pay current or future PDS employees a higher rate.  

https://www.chfs.ky.gov/agencies/dms/Pages/feesrates.aspx
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